بسم الله الرحمن الرحیم
آموزش زندگى
هر کارى نیازمند آموزش است. «هیچ کس از پیش خود چیزى نشد.» این ضرورت را هم عقل به آن حکم مىکند و هم دین به آن فرمان مىدهد و هم تجربههاى بشرى آن را مىنمایاند.
همه ما باور داریم که کارهاى مهم، نیاز به آموزش دارند؛ اما برخىمان عقیده داریم که کارهاى کوچک، نیازمند آموزش نیستند و آدمى به خودى خود آنها را یاد مىگیرد. آنگاه کارهاى بزرگ و نیازمند آموزش و کارهاى کوچک و بىنیاز به تعلیم را در ذهنمان تقسیمبندى و معین مىکنیم و برابر عقیدهمان عمل مىنماییم؛ بزرگها و مهمها را آموزش مىبینیم و کوچکها و غیر مهمها را بىتعلیم و تعلم انجام مىدهیم، و چون معیار و ملاک درستى در این تقسیمبندى نداریم، گاهى امور بزرگ و مهم را در بخش کوچکها مىنهیم و کوچکها را در بخش بزرگها مىگذاریم.
اصل این تقسیمبندى و دو گانه کردن، درست نیست. حقیقت آن است که همه کارها نیازمند آموزشاند.
از کارهاى بسیار مهم دانه درشتى که نیازمند آموزش است، «مدیریت زندگى مشترک» است. همسردارى و اداره زندگانى زن و شوهرى، داراى راز و رمزها و فوت و فنها و پیچ و خمهاست. «هزار نکته باریکتر ز مو اینجاست» که یکى از آنها آن سخن معروف علامه جعفرى است که در پاسخ به پرسش برتراندراسل گفته است راسل، فیلسوف اجتماعى اروپایى، در مکاتبههایى که با استاد محمدتقى جعفرى داشته است، از ایشان مىپرسد:
«چرا اسلام به ازدواج این همه بها داده و براى آن این اندازه قانون وضع کرده است؟»
استاد جعفرى در پاسخ او مىنویسد:
«در ازدواج، مسئله انسان مطرح است. با ازدواج، مىخواهد انسان به وجود آید.»(1)
یکى از شگفتىهاى اسفناک، این است که برخى از مردمان، در آن تقسیمبندى دوگانه فوق الذکر، مدیریت زندگى زن و شوهرى را، در بخش کوچکها و غیر مهمها مىآورند و خود را به ظاهر راحت مىکنند، اما به واقع خویشتن را به هلاکت مىافکنند.
اگر دانشمندى را که در رشتهاى از دانشها به بالاترین مرتبه رسیده باشد، اما در کار کشاورزى تعلیمى ندیده باشد و دانش و تجربهاى نداشته باشد، به باغى ببریم و از او بخواهیم نهالى را با نهال دیگر پیوند بزند، حتما از عهده آن برنمىآید. با اینکه کار کشاورزى به نظر آسان مىآید.
این خردمندانه نیست که ما، در راهى که تاکنون نرفتهایم، سرمان را پایین بیندازیم و بىراه، بلد و بىپروا پیش برویم.
مراحل آموزش
ادامه مطلب ...بسم الله الرحمن الرحیم
مثلث عشق
همه می گویند ازدواج مثل هندوانه است. به شرط چاقو هم در کار نیست. اما امروزه از چیزهایی نام می برند که به دوام ازدواج کمک می کند. ازدواج موفق بستگی به عوامل مختلفی دارد که خیلی از آنها را باید در دوران نامزدی (قبل از ازدواج) ارزیابی کرد. عوامل دیگری نیز در موفقیت زندگی زناشویی موثر است که می توان آنها را بعد از ازدواج شناخت.
در ازدواج، توانایی سازش دایمی با شرایط گوناگون که ممکن است متغیر هم باشد و از خودگذشتگی فراوان لازم است اما اگر زن و مرد قبل از ازدواج با یکدیگر توافق بیشتری داشته باشند ، امکان سازش بعدی بیشتر خواهد بود. مهم ترین عوامل توافق در ازدواج عبارت اند از:
رشد عاطفی و فکری ، تشابه علایق و طرز تفکر ، تشابه مذهبی، تشابه تحصیلی و طبقاتی، تشابه طرز فکر نسبت به امور جنسی، تشابه علاقه به زندگی و سرعت عمل در کارها، رابطه با خانواده زن و شوهر.
مهم ترین عامل موفقیت ازدواج
مهم ترین عامل موفقیت در زندگی زناشویی، رشد عاطفی و فکری است البته درجه رشد عاطفی و فکری تنها بستگی به سن ندارد بلکه سن روانی، اجتماعی و عاطفی و سن جسمانی همه از عوامل موثر در رشد عاطفی است. رشد جسمانی نیز عامل مهمی در آمادگی و در نهایت دوام ازدواج است. مساله دیگری که از لحاظ بهداشت روانی قابل ملاحظه است اینکه آیا در ازدواج اختلاف هوش و معلومات سبب بروز اختلافات زناشویی خواهد شد یا خیر؟
شخصی که از لحاظ اجتماعی رشد کرده است، روابط اجتماعی را بهتر درک می کند. او می داند چگونه با دیگران، به خصوص خانواده و همکارانش سازش کند. او درک می کند که انتظارات اجتماع از او چیست و تا اندازه زیادی قادر است خود را با این توقعات تطبیق دهد. همچنین او آماده قبول مسوولیت است و نسبت به محدودیت های خود آگاهی دارد